Τι είναι το Krav Maga για Πολίτες

Το Krav Maga (μάχη σώμα με σώμα σε μετάφραση από τα εβραϊκά) είναι το πιο σύγχρονο και ταχύτατα εξελισσόμενο σύστημα αυτοάμυνας. Μας διδάσκει πώς να ενεργούμε (νοητικά και σωματικά) ώστε αποφεύγουμε όλων των ειδών επιθέσεις και τη βία, είτε αυτή είναι σωματική είτε λεκτική.

 

Απλές Τεχνικές

Μέσα από απλές τεχνικές, εύκολες στην εκμάθηση και εφαρμογή μπορούμε να αποφύγουμε ή να απεμπλακούμε από οποιαδήποτε κατάσταση κινδύνου βρεθούμε, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όλες οι τεχνικές του Krav Maga βασίζονται στις φυσικές αντιδράσεις του σώματός μας ώστε να είναι εύκολο να τις εκτελέσουμε σε καταστάσεις κινδύνου ή και πανικού. Οι τεχνικές του Krav Maga είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες κάτω από αληθινές συνθήκες μάχης ή κινδύνου.

 

Αρχές του Krav Maga

  • Αποφυγή οποιασδήποτε δυνητικά εξελισσόμενης κατάστασης κινδύνου. Στο Krav Maga μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε κατάσταση πρόκειται ή έχει σοβαρές ενδείξεις να εξελιχθεί σε κίνδυνο / μάχη. Επίσης εκπαιδευόμαστε ώστε να αποφεύγουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο μια τέτοια κατάσταση.
  • Χρήση καθημερινών αντικειμένων για αυτοάμυνα και αυτοπροστασία, μαθαίνουμε πώς θα χρησιμοποιούμε αντικείμενα που βρίσκονται καθημερινά γύρω μας, τσάντες, κλειδιά, πέτρες, ξύλα για να προστατευτούμε.
  • Άμυνα με άμεση έως ταυτόχρονη αντεπίθεση.
  • Μάχη χωρίς κανόνες, όταν πρέπει να υπερασπιστείς τη ζωή σου ή τη ζωή κάποιου δικού σου προσώπου δεν υπάρχουν κανόνες.
  • Άμεση διαφυγή σε ένα ασφαλές σημείο, στο Krav Maga εκπαιδευόμαστε ώστε να απεμπλακόμαστε από μία μάχη ή επικίνδυνη κατάσταση με το ταχύτερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Μετά την απεμπλοκή εγκαταλείπουμε αμέσως το χώρο και κινούμαστε προς ένα ασφαλές σημείο, το σπίτι μας, το αστυνομικό τμήμα, ένα δημόσιο χώρο με κόσμο και φώτα.
  • Πολλαπλοί επιτιθέμενοι, δυστυχώς οι περιπτώσεις που θα δεχτούμε επίθεση από περισσότερα του ενός άτομα είναι πολλές, οι επιτιθέμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή. Στο Krav Maga εκπαιδευόμαστε ώστε να ελέγχουμε το χώρο που μας περιβάλλει και ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε εάν βρίσκεται πίσω μας ή εκτός του οπτικού μας πεδίου κάποια απειλή και να την αντιμετωπίζουμε άμεσα.

 

Ιστορία

Το Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε από τον γεννημένο στην Μπρατισλάβα, Ίμι Λίχτενφελντ, γιο ενός περίφημου αξιωματικού της αστυνομίας αλλά και ακροβάτη του τσίρκου. Ως παιδί, ο Ίμι διέπρεψε σε πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων η πυγμαχία, η πάλη και η κολύμβηση, ενώ εξασκήθηκε και σε πολλές πολεμικές τέχνες.

Όταν οι αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να απλώνονται στη γενέτειρά του, ο Ίμι και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για την τότε Παλαιστίνη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Ισραήλ. Σύντομα, μετά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, το 1948, η IDF (Israeli Defense Force - Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας) ζήτησε από τον Ίμι να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία του από τη διδασκαλία σε ομάδες όπως οι Χαγκανά, Παλμάκ και Παλγιάμ.

Ο Ίμι, κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του ως επικεφαλής εκπαιδευτής της ΙDF στη μάχη σώμα με σώμα, ανέπτυξε σταδιακά και προσεκτικά το Κραβ Μαγκά, καθιστώντας το τελικά το επίσημο μαχητικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε για την ιστορία του Krav Maga στο επίσημο site της IKMF. Διαβάστε εδώ.

 

Ιδρυτής

Ο Ίμριχ (Ίμι) Σντε-Ορ, ο ιδρυτής του Κραβ Μαγκά, γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1910 στην Βουδαπέστη, η οποία εκείνη την εποχή ήταν το κέντρο της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, κοντά σε έναν πατέρα που του παρέσχε μία πολύ ασυνήθιστη παιδική ηλικία. Ο Σαμουήλ Λίχτενφελντ, ο πατέρας του Ίμι, ήταν επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας της Μπρατισλάβα και πρώην ακροβάτης του τσίρκου.

Κάτω από την ενθάρρυνση του πατέρα του, ο Ίμι ασχολήθηκε με μία μεγάλη ποικιλία αθλημάτων, όπως η κολύμβηση, η γυμναστική, η πάλη και η πυγμαχία. Εκπαιδεύτηκε σε μία σχολή ιδιοκτησίας του πατέρα του, ο οποίος δίδασκε αυτοάμυνα. Ο Ίμι αρίστευσε στην πάλη, τόσο ως αθλητής όσο και ως εκπαιδευτής, ενώ κατέκτησε πολλές διακρίσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν στην Μπρατισλάβα. Εμφανίστηκαν φασιστικές και αντι-Σημιτικές ομάδες, αποφασισμένες να βλάψουν την κοινότητα των Εβραίων. Ο Ίμι ηγήθηκε τότε μιας ομάδας Εβραίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν υπόβαθρο στην πυγμαχία και την πάλη, η οποία επιχείρησε να σταματήσει τις Αντισημιτικές συμμορίες από το να εισχωρήσουν στην Εβραϊκή συνοικία. Έτσι, ανάμεσα στο 1936 και το 1940, ο Ίμι έλαβε μέρος σε αναρίθμητες συμπλοκές στον «δρόμο», οι οποίες τον οδήγησαν να κατανοήσει ότι τα μαχητικά αθλήματα ελάχιστη σχέση έχουν με την αληθινή συμπλοκή σώμα με σώμα. Τότε ήταν που ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα σύστημα το οποίο θα ήταν πρακτικό και αποτελεσματικό σε συνθήκες αληθινής αυτοάμυνας, όταν κινδυνεύει η ζωή ενός ατόμου. Διαβάστε περισσότερα για τον ΙΜΙ από την IKMF, την ομοσπονδία που ίδρυσε ο ίδιος και συνεχίζουν οι μαθητές του.

Πηγές: kravmaga.gr, wikipedia.com

Δείτε επίσης: Γιατί το Krav Maga είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες;