F.A.Q.

Γιατί να ξεκινήσω Krav Maga

Γιατί είναι η καλύτερη και πιο άμεσα εφαρμόσιμη αυτοάμυνα.

Το Κραβ Μαγκά είναι φτιαγμένο ώστε να λειτουργεί κάτω από αληθινές συνθήκες. Σε κάθε προπόνηση πραγματευόμαστε αληθινές καταστάσεις απειλής ή βίας. Άλλοι πολύ άλλοι λιγότερο, αντιμετωπίζουμε διάφορες μορφές βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική). Μέσα από τις προπονήσεις εκπαιδευόμαστε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις απειλές ή επιθέσεις. 

Ξεκινάμε από απλές περιπτώσεις λεκτικού μικροκαυγά μέχρι επιθέσεις με μαχαίρι, ρόπαλο από έναν ή περισσότερους επιτιθέμενους. Στόχος μας πάντα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ιδανικά χωρίς να εμπλακούμε σε αυτόν, ωστόσο πάντα προπονούμαστε και εκπαιδευόμαστε ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι σε περίπτωση εμπλοκής.

Γιατί θα αυξήσει τη φυσική μας κατάσταση.

Η φυσική κατάσταση είναι το Α και το Ω όταν αναφερόμαστε σε αυτοάμυνα. Μπορεί να μην σου έχει τύχει ποτέ να χρειαστεί να τρέξεις για 10 λεπτά συνεχόμενα μέχρι να φτάσεις σε ένα ασφαλές σημείο, μπορεί να μην έχει χρειαστεί να παλέψεις για να ξεφύγεις από 3 άτομα που προσπαθούν να σε απαγάγουν, ωστόσο εάν χρειαστεί θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι γι αυτό. Εάν χρειαστεί να παλέψεις για τη ζωή σου, θα είναι πολύ πιο εύκολο εφόσον έχεις προετοιμαστεί γι' αυτό.

Έτσι σε κάθε προπόνηση Κραβ Μαγκά, αφιερώνουμε ένα μέρος της προπόνησης για να αυξήσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Η διάρκεια συνήθως δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά, ωστόσο είναι τόσο εντατική και στοχευμένη που θα δούμε τη φυσική μας κατάσταση να αυξάνεται ραγδαία από μέρα σε μέρα. Οι αποτελεσματικότερες ασκήσεις από όλα τα συστήματα συνδυάζονται και τροποποιούνται κατάλληλα ώστε να μας προετοιμάσουν για κάθε κατάσταση ανάγκης.

Για την τόνωση της αυτοπεποίθησής μας.

Γιατί θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα σχετικά με το σώμα και τις ικανότητές μας και θα ανεβάσει την αυτοπεποίθησή μας. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης, αλλά και οι συνεχείς προπονήσεις κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες θα βελτιώσουν την ικανότητα αντίληψής μας, θα αυξήσουν το χρόνο απόκρισής μας σε έκτακτα περιστατικά και αιφνιδιαστικές επιθέσεις ενώ πλέον θα μάθουμε να αντιδρούμε πιο σωστά και λογικά κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση που θα βλέπουμε στο σώμα και το μυαλό μας θα ανέβει η αυτοπεποίθησή μας ενώ πλέον θα έχουμε συνείδηση του κινδύνου γύρω μας.

Γιατί χαρακτηρίζεται το Krav Maga ως ρεαλιστική αυτοάμυνα;

Το Krav Maga είναι ένα αυστηρό σύστημα αυτοάμυνας και δεν εμπεριέχει στοιχεία σπορ, κανόνων ή βαθμολογίας (όπως π.χ. οι περισσότερες πολεμικές τέχνες).

Η φιλοσοφία και ο τρόπος σκέψης του είναι προσανατολισμένες στο δρόμο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα απλές και εύκολες στην εκμάθηση τεχνικές ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν κάτω από συνθήκες δρόμου (σκοτάδι, τσιμέντο, πολλαπλοί επιτιθέμενοι, αδρεναλίνη, φόβος, κλπ).

Σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια η καλύτερη λύση είναι να μπορέσεις να απεμπλακείς από το κίνδυνο όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τις λιγότερες απώλειες. Εάν μπορείς να αποφύγεις μια μάχη πριν καν ξεκινήσει είναι η καλύτερη κατάληξη που θα μπορούσες να έχεις.

Είμαι γυναίκα, μπορώ να αντεπεξέλθω σε ένα χώρο που παραδοσιακά προσελκύει περισσότερους άντρες;

Το Κrav Μaga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που δίνει λύσεις σε όλους. Το φύλο, το βάρος, το ύψος, η ηλικία, το χρώμα δεν είναι χαρακτηριστικά που αποτρέπουν την εκμάθηση του. Ιδιαίτερα οι γυναίκες λόγω της σωματικής τους διάπλασης και της λιγότερης δύναμης σε σχέση με ένα άντρα, έχουν περισσότερη ανάγκη για εκμάθηση εύκολων τεχνικών αυτοάμυνας.  

Οι γυναίκες παραδοσιακά είναι ένας εύκολος και διαδεδομένος στόχος από τους επιτιθέμενους, είτε ο στόχος τους είναι η μικροκλοπή, η ληστεία ή και η σεξουαλική κακοποίηση. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συνολικά στη ζωή τους πολύ περισσότερες επιθέσεις (σωματική αλλά και λεκτική βία) απ' ότι οι άνδρες, ενώ αντίθετα από τους άνδρες οι γυναίκες είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένες και προετοιμασμένες για να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο άσχημο περιστατικό.
Το Κραβ Μαγκά λαμβάνει υπόψιν του όλες τις παραπάνω παραμέτρους και ιδιαίτερες ανάγκες που έχει μια γυναίκα (όπως και κάθε άλλη κατηγορία ανθρώπου) ενώ οι τεχνικές του είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο όπου δεν χρειάζονται καθόλου δύναμη (μπορούν να εκτελεστούν ακόμα και από ένα παιδί) και δεν επηρεάζονται από τη δύναμη ή και τις διαστάσεις του αμυνόμενου.
Εάν είσαι λοιπόν γυναίκα και πιστεύεις ότι έχεις κι εσύ δικαίωμα στην αυτοάμυνα, επισκέψου το συντομότερο τη σχολή μας και δες πώς θα μπορούσες να αποτρέψεις μία ενδεχόμενη επίθεση κατά της σωματικής σου ακεραιότητας αποτελεσματικά.

Θα τραυματιστώ εάν ξεκινήσω Κrav Μaga;

Η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι το πιο σημαντικό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση καθόλη τη διάρκεια της εξάσκησης. Ο εκπαιδευτής είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της IKMF, έχει περάσει από ειδικό σχολείο ώστε να εκπαιδεύει άτομα στο Κrav Μaga και είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνειδητοποιημένος σχετικά με την ασφάλεια στη προπόνηση. Επίσης, ο χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος για ασφαλείς αθλητικές δραστηριότητες, καθημερινά στο συγκεκριμένο χώρο εξασκούνται και παιδιά, οπότε όπως καταλαβαίνετε δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του χώρου.

Εάν έχετε τραυματισμούς από πριν, αλλά ο γιατρός σας επιτρέπει να αθληθείτε μπορείτε να ξεκινήσετε, ενώ θα πρέπει να ενημερώσετε τον εκπαιδευτή σας ώστε να ξέρει τι να προσέξει ιδιαίτερα σε εσάς και θα φροντίσει να φύγετε από την προπόνηση χωρίς να έχει επιδεινωθεί ο τραυματισμός σας. 
Όλες οι ασκήσεις παρακολουθούνται από τον εκπαιδευτή ο οποίος δείχνει αρχικά το σωστό τρόπο εκτέλεσης της τεχνικής και στη συνέχεια ελέγχει και διορθώνει τυχών λάθη καθ' όλη τη διάρκεια της προπόνησης.

Θα κάνω εμφανή σημάδια εάν συμμετάσχω στις προπονήσεις σας;

Πολλοί άνθρωποι έχουν το φόβο ότι θα φεύγουν από τη προπόνηση Κραβ Μαγκά με κάποιο μελανιασμένο μάτι, χτυπήματα ή εμφανείς μώλωπες στο σώμα τους. Αυτό δεν είναι αληθές. Κάποιοι μικροί τραυματισμοί είναι πιθανόν να συμβούν ωστόσο δεν είναι κάτι που είναι σύνηθες όπως σε κάποιες πολεμικές τέχνες. Στο Κραβ Μαγκά όλα τα χτυπήματα εκτελούνται στον αέρα με πολύ προσοχή και χωρίς επαφή, έτσι μία τυπική προπόνηση Κραβ Μαγκά δεν θα σας προκαλέσει μόλωπες ή άλλα χτυπήματα. Ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός (σπασουάρ, μασελάκι) χρησιμοποιείτε πάντα ώστε να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα τραυματισμού.

Πόσο κοστίζει; Θα πρέπει να προμηθευτώ εξοπλισμό; Τι επιπλέον έξοδα θα έχω;

Το κόστος για να ξεκινήσετε Krav Maga περιορίζεται στη μηνιαία σας συνδρομή.

Στην αρχή θα χρειαστείτε τη φόρμα σας και ένα προστατευτικό για τη βουβωνική χώρα, ωστόσο καθώς προχωράτε θα πρέπει να προμηθευτείτε την επίσημη ενδυμασία της ομοσπονδίας μας καθώς και επιπλέον προστατευτικό εξοπλισμό για πλήρη ασφάλεια κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Δεν έχω καθόλου εμπειρία στις πολεμικές τέχνες, μπορώ να ξεκινήσω;

Φυσικά και μπορείτε να ξεκινήσετε. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και πλεονέκτημα η έλλειψη εμπειρίας στις πολεμικές τέχνες.

Το Κραβ Μαγκά έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τις πολεμικές τέχνες. Μετά από μερικές προπονήσεις θα διαπιστώσετε ότι η εμπλοκή σε ένα περιστατικό είναι η τελευταία λύση, κάτι που δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις άλλες πολεμικές τέχνες.

Εκτός από τη πιθανή μαχητικότητα που μπορεί να έχετε αποκτήσει λόγω εξάσκησης σε άλλη πολεμική τέχνη δεν θα χρειαστεί να πάρετε τίποτα άλλο μαζί σας για να εξασκηθείτε στο Κrav Μaga. Όποια λοιπόν και να είναι η εμπειρία σας στις πολεμικές τέχνες, ξεκινήστε Κrav Μaga σήμερα.

Είμαι υπέρβαρος / δεν έχω καθόλου καλή φυσική κατάσταση, μπορώ να ξεκινήσω να προπονούμαι;

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ένας καλός λόγος για να ξεκινήσεις Κραβ Μαγκά είναι η καλή φυσική κατάσταση που θα σου προσφέρει σύντομα. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική εξέλιξη και βελτίωση, εξαρτώμενο πάντα και από το μέγεθος της προσπάθειας που κάνει. 

Το περιττό βάρος δεν είναι πρόβλημα για να ξεκινήσεις να προπονήσε. Στο Κραβ Μαγκά πάντα δίνουμε την καλύτερη λύση δεδομένων των συνθηκών. Οι προπονήσεις θα αυξήσουν τη φυσική μας κατάσταση, προσέξτε τη διατροφή σας και απολαύστε την βελτίωση του σώματος σας καθώς μαθαίνετε να προστατεύετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας αλλά και αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εξετάσεις και διαδικασίες πιστοποίησης γνώσης τεχνικών

Λόγω της φύσης του συστήματος, τα χτυπήματα που περιλαμβάνονται σε όλες τις τεχνικές είναι πολύ επικίνδυνα και με ελάχιστη δύναμη / επαφή μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά έτσι δεν έχουμε αγώνες ή πρωταθλήματα ανάδειξης καλύτερου αθλητή. Ωστόσο για την καλύτερη εξέλιξη του μαθητή, του εκπαιδευτή αλλά και του συστήματος γενικότερα έχουμε μιας μορφής εξέταση από υψηλόβαθμα στελέχη GIT (Global Instructor Team) όπου γυρίζουν το κόσμο, διδάσκουν, εξετάζουν και πιστοποιούν μαθητές και εκπαιδευτές. 

Διαδικασία

Οι εξετάσεις γίνονται 3 - 4 φορές το χρόνο και έπειτα από έγκριση του εκπαιδευτή, όποιος μαθητής θεωρείται έτοιμος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές (έως δύο φορές το χρόνο, εφόσον έχει προετοιμαστεί κατάλληλα). Οι εξετάσεις διαρκούν από 2 έως 3 ώρες και γίνονται Σάββατο ή Κυριακή, αναλόγως του επιπέδου. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις θα χρειαστείτε passport IKMF και την απαραίτητη ενδυμασία (φόρμα και μπλούζα της IKMF).

Γιατί εξετάσεις

Μέσα από τη διαδικασία των εξετάσεων οι εξεταστές βλέπουν τα λάθη των μαθητών ανά το κόσμο, ενημερώνουν μετέπειτα τους εκπαιδευτές και αυτοί με τη σειρά τους διορθώνουν αυτά τα λάθη. Με συνεχή ανατροφοδότηση ξεκινώντας από τη βάση της IKMF (όπου είναι οι μαθητές) το σύστημα αυτοδιορθώνεται ώστε να είναι ρεαλιστικό και να δουλεύει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και άτομα. Έτσι μαθητές και εκπαιδευτές βελτιώνονται παράλληλα.