​Διάλεξε προσεκτικά αυτόν που θα σου διδάξει αυτοάμυνα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

56234bbe107f5452530f1a224ecdcb028b07d04beaf70f1bfb378cd72052aceb

Το Krav Maga ξεκίνησε σαν ένα γρήγορο στην εκμάθηση και αποτελεσματικό σύστημα πολέμου. Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω, ο δημιουργός του συστήματος (Imi) αντιμετώπιζε προβλήματα που απειλούσαν τη δική του ζωή, αλλά και των γύρω του. Ήταν επαγγελματίας boxer, ωστόσο, αυτό από μόνο του δε μπορούσε να του σώσει τη ζωή. Ανέπτυξε το σύστημα αυτό στα πλαίσια της εκπαίδευσης του Ισραηλινού στρατού (IDF) και έπειτα έκανε προσαρμογές πάνω του ώστε να ταιριάξει στις καθημερινές ανάγκες ενός πολίτη.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος έφερε ταχέα εξάπλωση και δημοσιότητα, άνθρωποι των πολεμικών τεχνών αλλά και μη, ήθελαν να εκπαιδευτούν στο Krav Maga και αργότερα θέλησαν να γίνουν εκπαιδευτές. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να περάσουν από το ειδικό σχολείο για εκπαιδευτές.

67870348ed10f6714bdd2e888c54d687"Διδάσκω τόσα χρόνια, δε χρειάζομαι ειδική εκπαίδευση για να διδάξω μερικές νέες τεχνικές..", έτσι μετά από μερικές ώρες παρακολούθησης βίντεο στο Youtube, έκριναν τον εαυτό τους ικανό να διδάξουν Krav Maga, και μαντέψτε, το έκαναν. Μέσα στον υπάρχων χώρο που πριν δίδασκαν κάποια πολεμική τέχνη ξεκίνησαν να διδάσκουν και Krav Maga, ή ακόμα χειρότερα, δεν είχαν διδάξει ποτέ καμία πολεμική τέχνη ή αυτοάμυνα.

Μα ποιό είναι το κακό σε όλο αυτό, όλες οι πολεμικές τέχνες δεν είναι ίδιες;


Το πρόβλημα ξεκινάει όταν προσπαθείς να δεις το Krav Maga ως ένα πακέτο καινούριων τεχνικών, μόνο. Το Krav Maga δεν είναι ένα σύνολο αποτελεσματικών τεχνικών, δε μπορείς να το δεις έτσι και δεν μπορείς ούτε να το διδαχθείς, ούτε να το διδάξεις κατ' αυτόν το τρόπο.
Το Krav Maga είναι ένας τρόπος σκέψης, μια ιδιαίτερη φιλοσοφία άμυνας και αντιμετώπισης των πραγμάτων γύρω σου, είναι τρόπος ζωής. Μόλις το καταλάβεις και καταφέρεις να το υιοθετήσεις μέσα σου θα δεις πώς θα σε βοηθήσει στη καθημερινότητά σου. Όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσεις μια απειλή κατά της ζωής σου, αλλά πώς θα αντιμετωπίσεις ένα ξεροκέφαλο περαστικό που έπεσε κατά λάθος πάνω σου, ένα δύστροπο αφεντικό που δεν βρίσκεις τρόπο να του εξηγήσεις γιατί δεν είναι δικό σου λάθος αυτό που συνέβη, ή τον τύπο που σου παραβίασε το STOP και δεν δέχεται να σου κάνει δήλωση.

Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις τεχνικές του Krav Maga για να γίνεις πιο αποτελεσματικός μαχητής, είναι εξαιρετικές τεχνικές, αλλά αυτό δε θα σε προστατεύσει εάν η ζωή σου πραγματικά κινδυνεύσει. Αυτό που θα σε προστατεύσει είναι οι τακτικές του Krav Maga, είναι η ικανότητά σου να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος και να αναγνωρίσεις από πριν την ενδεχόμενη επίθεση και να απομακρυνθείς, η ικανότητα που θα αποκτήσεις να χρησιμοποιείς το περιβάλλον σου, να φτιάχνεις σενάρια και τρόπους αντιμετώπισης στο μυαλό σου. Αυτή η αυθόρμητη και εύκολη διαδικασία να μεταφράζεις τα πάντα γύρω σου σε όπλα, καθώς και να σχεδιάζεις τρόπους διαφυγής από ένα ενδεχόμενο περιστατικό. Η συνειδητή και σωστή επιλογή σου να μην αρνηθείς να δώσεις το πορτοφόλι σου στον επιτιθέμενο που σε απειλεί με ένα μαχαίρι.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν ο εκπαιδευτής μου ξέρει να διδάσκει Krav Maga;

Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να ψάξεις σχετικά με αυτόν. Ποιά είναι η πηγή της γνώσης του; Ποιός του έδωσε το δίπλωμα που έχει κορνιζάρει (εάν έχει δίπλωμα) στο κέντρο της σχολής; Είναι εκπαιδευτής αναγνωρισμένης ομοσπονδίας ή απλά έμαθε από τον Τάδε Ισραηλινό στρατηγό της πέμπτης μεραρχίας στο Ισραήλ; Ρώτησέ τον για την εκπαίδευση που έχει περάσει (όχι η προϋπηρεσία του στα ΟΥΚ δεν τον κάνει ικανό να διδάξει, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός μαχητής, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει για να διδάξει). Η ομοσπονδία που συνεργάζεται έχει την αναγνώριση του κόσμου; Πόσους μαθητές έχει; Σε πόσες χώρες στο κόσμο διδάσκει η ομοσπονδία του; Κατά τη διάρκεια του μαθήματος σου δίνει / τονίζει την επιλογή της αποφυγής από το περιστατικό ή σε κάθε περίπτωση εμπλέκεσαι σε μια μάχη με το μαχαίρι;
Τελικά τι αποκομίζεις φεύγοντας από το μάθημα; Ένα σύνολο αποτελεσματικών τεχνικών; Ή ένα πακέτο αυτοάμυνας που περιλαμβάνει τακτικές και τεχνικές μάχης που θα σε βοηθήσουν σε κάθε πτυχή της ζωής σου; Εάν απλά μαθαίνεις τεχνικές, τότε δεν μαθαίνεις Krav Maga.