Διακοπές από το σχολείο ≠ διακοπές από το Krav Maga

dedication

Μιας και διδάσκω Krav Maga θα μιλήσω σχετικά με αυτό, αλλά με μια μικρή αναγωγή, το θέμα μπορεί να ταιριάξει σχεδόν με κάθε εξωσχολική δραστηριότητα που έχει ως στόχο τη βελτίωση του παιδιού / ασκούμενου σε οποιονδήποτε τομέα της καθημερινότητάς του.

Όπως σε κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας και αποσκοπεί στην γενικότερη βελτίωση του εαυτού μας, έτσι και το Krav Maga πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εξ’ άλλου κύριο μέλημα του μαθήματος είναι να διδάξουμε στα παιδιά ότι για να πετύχουν τους στόχους τους πρέπει να έχουν υπομονή,επιμονή και να είναι προσηλωμένα σε αυτό που επιδιώκουν.

Για να το κάνω όσο πιο απλό γίνεται θα δώσω ένα απλό παράδειγμα για έναν στόχο που έχουμε οι περισσότεροι ενήλικες, να αποκτήσουμε δίπλωμα οδήγησης. Φανταστείτε λοιπόν να πηγαίνετε να πάρετε το πρώτο σας δίπλωμα οδήγησης, με πόση χαρά ξεκινάτε ένα πλάνο 10 μαθημάτων (θεωρητικών και πρακτικών)!

Αφού λοιπόν κάνετε τα πρώτα 3 μαθήματα (Σεπ, Οκτ, Νοε στην περίπτωση μας) έρχονται οι διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε κάνετε ένα διάλειμμα (Δεκ) και λέτε πως θα επιστρέψετε μετά τις γιορτές. Μετά τις γιορτές επιστρέφετε από τις διακοπές στα μέσα Ιανουαρίου και είστε λίγο κρυωμένοι (ή και όχι), οπότε αναβάλλονται τα μαθήματα για όταν θα είστε πλέον καλά (Φεβ). Επομένως σας απομένουν άλλα 7 μαθήματα και έτσι επιστρέφετε δυναμικά να ξαναπιάσετε το τιμόνι στα χέρια σας, όμως μετά από αυτό το διάστημα απουσίας δε θυμάστε πολύ καλά τα πρώτα 3 μαθήματα και ο δάσκαλος πρέπει να σας κάνει επανάληψη προκειμένου να προχωρήσετε πιο κάτω (σημ: τα μαθήματα οδήγησης είναι μάθημα 1 προς 1, το Krav Maga είναι ομαδικό και δεν μπορεί να γίνει σωστή επανάληψη). Συνεχίζετε λοιπόν τα μαθήματά σας, έχετε πάρει φόρα και έρχονται οι διακοπές του Πάσχα (Απρ), όπου διακόπτετε ξανά. Επιστρέφετε το Μάιο (απομένουν ακόμα 5 μαθήματα από τα 10), τον Ιούνιο όμως πιάνει καλοκαίρι, και προτιμάτε να κάνετε μπάνια / βόλτες και όχι μαθήματα.

Όπως λοιπόν ο ενήλικας στην παραπάνω ιστορία απέτυχε στην απόκτηση του διπλώματός του, έτσι και το παιδί σας έχει χάσει μια ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά (10 μηνών) και τελικά δεν έχει καταφέρει κανένα στόχο. Τον αρχικό του στόχο δεν τον πέτυχε, ενώ παράλληλα έχει πετάξει τους κόπους του στα σκουπίδια, μήπως τελικά ήταν καλύτερο να μην έχει ξεκινήσει;

Μερικά από τα μειονεκτήματα της αποσπασματικής προπόνησης:

  • Το παιδί μαθαίνει ότι «στις διακοπές δεν κάνω τίποτα» (ούτε καν αυτά που με ευχαριστούν, αλλά ούτε και αθλητική δραστηριότητα).
  • Χάνει την αυτοεκτίμησή του αφού τα υπόλοιπα παιδιά έχουν προχωρήσει ενώ αυτό επιστρέφοντας όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά έκανε βήματα πίσω.
  • Το σώμα του παιδιού δεν καλλιεργείται σωστά λόγω των παύσεων στην προπόνησή του και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.
  • Για να εξασκηθεί το παιδί στο Krav Maga πρέπει να ενταχθεί (και κοινωνικά) στην ομάδα, όμως μετά από μεγάλες περιόδους παύσης δεν ανήκει πλέον στην ομάδα και πρέπει να προσπαθήσει ξανά για να ενταχθεί και πάλι από την αρχή.
  • Το ζευγάρι του (ο συμπαίκτης του) έχει βρει άλλο ζευγάρι πλέον.

Επιπρόσθετα αξίζει να συνυπολογιστούν:

  • Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια αφού το παιδί έχει δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα ότι μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
  • Απαιτεί πειθαρχία (ικανότητα που θα διευκολύνει τη μετέπειτα ζωή σου) να κάνεις έστω και ένα μάθημα το Δεκέμβριο, όταν ξέρεις ότι θα χάσεις τα 5 επόμενα.
  • Η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο δάσκαλος του παιδιού ο οποίος προσπαθεί να το βελτιώσει αλλά λόγω των πολλαπλών απουσιών το παιδί δεν προχωράει.
  • Τα υπόλοιπα παιδιά προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά, αλλά όταν εμφανίζεται το παιδί “των διακοπών” τα τραβάει πίσω αφού δεν μπορεί να εκτελέσει με ορθό τρόπο όσα ζητάει ο δάσκαλος του.
  • Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σχολή/επιχείρηση αφού στηρίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις της στην παρουσία συγκεκριμένων ατόμων κατά τα μαθήματα.