Τεχνολογία, κοινωνικά δίκτυα και προσωπικά δεδομένα

snapshot1Η τεχνολογία είναι φτιαγμένη ώστε να μας διευκολύνει ή να μας ψυχαγωγεί, ωστόσο υπάρχουν κάποια​ ​λάθη που θα μπορούσαν να μας στοιχίσουν και καλό θα ήταν ​​να τα προσέξουμε.

​Ένα παράδειγμα από μια αληθινή ιστορία.

Σάββατο βράδυ, ένας νέος άνδρας βγαίνει για ποτό με το αυτοκίνητό του, παρκάρει, παίρνει 20€ και το κινητό του και αφήνει τα υπόλοιπα προσωπικά του αντικείμενα στο ντουλαπάκι. Τελειώνοντας η βραδιά επιστρέφει στο αυτοκίνητο, το βρίσκει παραβιασμένο, ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα που έλειπαν, έλειπε το GPS και τα κλειδιά του σπιτιού του. Δηλώνει στην αστυνομία τη κλοπή και επιστρέφει σπίτι του με ταξί. Εκεί βρίσκει και το σπίτι ανοιγμένο και μάλιστα με τα δικά του κλειδιά. Ευτυχώς έμενε μόνος και έτσι δεν υπήρχε κανείς άλλος στο σπίτι κατά τη διάρκεια της κλοπής.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε

  • Αλλάξτε τη διεύθυνση που έχετε αποθηκευμένη στ​α​​ ​GPS,​ είτε αυτό είναι στο αυτοκίνητο είτε στο κινητό σας, χρησιμοποιήστε μία διεύθυνση ένα ή δύο τετράγωνα πιο κάτω ώστε να μην μπορεί να γίνει η ακριβής αντιστοίχιση με το σπίτι σας​
  • Μην συγκεντρώνετε όλα τα προσωπικά σας αντικείμενα σε ένα μέρος (π.χ. τσάντα με πορτοφόλι, κλειδιά, κινητό, διάφορα έγγραφα) και σε καμία περίπτωση μην τα αφήνετε εκτεθειμένα. Βγείτε από το σπίτι παίρνοντας τα απολύτως απαραίτητα​ και μόνο.
  • Μην αποθηκεύετε το τηλέφωνο του σπιτιού σας στο κατάλογο με λέξεις όπως "Σπίτι", "Σταθερό", "Μαμά" κλπ, αυτό θα δώσει στον επίδοξο ληστή τη δυνατότητα να ελέγξει εάν βρίσκεται κάποιος μέσα στο σπίτι ή όχι και να σχεδιάσει καλύτερα την εισβολή του. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου, όπου με ένα σταθερό μπορούν να σας δώσουν το ονοματεπώνυμο του κατόχου αλλά και τη διεύθυνσή ​του.
  • Μην αφήνετε τα κλειδιά σας εκτεθειμένα. Εάν τα χάσετε, αλλάξτε την επόμενη κιόλας μέρα κλειδαριά.​
  • Μην δίνετε πληροφορίες σχετικά με εσάς σε αγνώστους, προσπαθήστε να δίνετε την ελάχιστη απαιτούμενη πληροφορία στον οποιονδήποτε​​
  • Αποφύγετε τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών μέσω κοινωνικών δικτύων, μην κάνετε check-in στο σπίτι σας και διαγράψτε κάθε παλαιότερο. Μην δίνετε τη διεύθυνσή του σπιτιού σας ή την ακριβή διεύθυνση της εργασίας σας. Όταν κάνετε check-in σε ένα μέρος, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι λείπετε από το σπίτι σας και γίνεστε ευκολότερος στόχος!

Προσοχή στη διαρροή προσωπικών πληροφοριών.

Θυμηθείτε, το πρώτο κριτήριο για την επιλογή θύματος είναι το πόσο εύκολα θα πάρει ο θύτης αυτό που θέλει. Μην τους διευκολύνετε να οργανώσουν το τέλειο σχέδιο εναντίον σας.