Οι άγραφοι κανόνες των πολεμικών τεχνών

light contact sparring2Η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες απαιτεί και εκπαιδεύει πολλαπλές δεξιότητες και ικανότητες του ανθρώπου, ανάμεσα σε αυτές είναι η πειθαρχία, ο σεβασμός, η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά. Είτε επιλέξεις το Krav Maga, το Box ή την Capoeira κάποια πράγματα είναι κοινά από την απαρχή των πολεμικών τεχνών και θα παραμείνουν για πάντα.

Σε μια σχολή πολεμικών τεχνών μαθαίνεις πολεμικές αλλά και αμυντικές τεχνικές, όλες οι τεχνικές με μία λάθος κίνηση μπορεί να αποβούν μοιραίες για σένα ή τον συναθλητή σου. Οι σχολές είναι γεμάτες τεστοστερόνη το οποίο είναι τέλειο για την προπόνηση αλλά είναι ο χειρότερος εχθρός όταν συνδυάζεται με το "ΕΓΩ". Εάν αυτά τα δύο συστατικά αναμειχθούν τα αποτελέσματα κυμαίνονται από άσχημα έως τρομακτικά επικίνδυνα.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις μέσα σε ένα τέτοιο χώρο.

Δεν πρέπει να αργείς.

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, ίσως και κλισέ, έχει συμβεί σε όλους μας, κάποιες φορές δικαιολογημένα και κάποιες όχι, σίγουρα δεν μπορείς να το αποφύγεις πάντα, αν όμως το κάνεις συνέχεια θα πρέπει να αλλάξεις αυτή την κακή συνήθεια.

Δεν πρέπει να μιλάς την ώρα που μιλάει ο εκπαιδευτής

Είναι λόγος για να σε διώξει ο εκπαιδευτής από το μάθημα, και είναι σοβαρό. Ο εκπαιδευτής προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξηγήσει σε όλη την τάξη τον σωστό τρόπο εκτέλεσης της άσκησης, κι εσύ αντί να μένεις συγκεντρωμένος και να προσπαθείς να καταλάβεις, καταστρέφεις το μάθημα για ΟΛΟΥΣ. Υπάρχει κάτι πιο εγωιστικό και προσβλητικό να κάνεις;

Πρέπει να μένεις συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια του μαθήματος

Σίγουρα οι πολεμικές τέχνες απαιτούν λιγότερη συγκέντρωση από την επίλυση ενός δύσκολου μαθηματικού προβλήματος, και δεν χρειάζεται να είσαι πάντα στο 100%, φαντάσου όμως τη στιγμή που σκέφτεσαι το πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις στη δουλειά και έρχεται μια γροθιά από το συναθλητή σου που απλώς ακολουθεί τις οδηγίες του εκπαιδευτή, κάποιες φορές είναι δύσκολο να μείνεις συγκεντρωμένος για πολλούς λόγους, σε αυτές τις περιπτώσεις ενημέρωσε τον εκπαιδευτή και το ζευγάρι σου γι' αυτό.

Δεν πρέπει να τραμπουκίζεις τους άλλους μαθητές

Το bullying, ειδικά στο Krav Maga είναι κόκκινη κάρτα. Εάν το κάνεις θα αποβληθείς από τη σχολή, στην καλύτερη περίπτωση. Προσοχή, κάθε είδος bullying απαγορεύεται, είτε είναι λεκτικό, είτε σωματικό συγκεκαλυμμένο από ένα "καλό" sparing.

Μην είσαι κακό προπονητικό ζευγάρι και άφησε έξω το ΕΓΩ σου

Είτε το κάνεις στις τεχνικές, στην ελεύθερη εξάσκηση, είτε το κάνεις κατά λάθος, ή επίτηδες, απλώς μην το κάνεις. Στο 99% των περιπτώσεων πρέπει να εστιάσεις στην σωστή εκτέλεση της τεχνικής, το να χτυπάς το ζευγάρι σου με τη μέγιστη δύναμη ή και τη μέγιστη ταχύτητα είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, για σένα και γι' αυτό. Ένα ποσοστό της τάξης του 50% ταχύτητας και δύναμης είναι καλό για να μπορείς να μάθεις κι εσύ και το ζευγάρι σου, το παραπάνω αφαιρεί τη δυνατότητα της μάθησης και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών, εκτός φυσικά εάν έχετε άλλες οδηγίες από τον εκπαιδευτή.

Εάν προσπαθείς να αποδείξεις στο δάσκαλό σου, το ζευγάρι σου, ή ακόμα χειρότερα στον εαυτό σου ότι είσαι ο καλύτερος, επισκέψου πρώτα ένα ψυχολόγο και ασχολήσου με τις πολεμικές τέχνες αφού λύσεις τα προβλήματά σου.

Προσπάθησε να αναπτύξεις καλές συνήθειες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου

Είμαστε οι πράξεις μας, σε οποιοδήποτε χώρο και συνθήκες και να είναι αυτές, προσπάθησε να προσαρμόσεις αυτά που μαθαίνεις στην καθημερινότητά σου και γίνε κάθε μέρα καλύτερος. Εάν δεν βελτιώνεσαι μέσα από αυτό που κάνεις, άλλαξέ το.